gezondheidenpreventie.be

Samen blijven we gezond!

Gezondheid

Hoe is het met je gehoor gesteld?

We hebben als mensen zeven zintuigen. Deze zintuigen maken ons dagelijks leven (zo gemakkelijk) mogelijk. Maar het kan zomaar zijn dat één of meerdere zintuigen wegvallen of verminderen. Vaak gebeurt dit in de loop van de tijd maar het kan ook plotsklaps voorkomen. Gelukkig is er hulp beschikbaar. Bijvoorbeeld als het gaat om gehoor. Wanneer er geen grote gebeurtenissen de aanleiding zijn van het verlies of de vermindering van gehoor zijn er meestal genoeg oplossingen te bedenken zodat u binnen een mum van tijd weer alle geluiden tot u kan nemen.

Leeftijd heeft een grote invloed

Zoals ik al zei, kunnen deze verminderingen met de jaren komen. Niet zo gek als je je bedenkt dat we als mensen soms wel honderd jaar gebruik maken van onze zintuigen. Sommige mensen gaan na een duidelijk waarneembare zintuigvermindering, zoals slecht gehoor, langs de KNO-arts. Deze kan soms een probleem vaststellen maar wanneer het om een soort slijtage gaat, bijvoorbeeld door leeftijd, kan deze geen audiologische apparatuur aanbieden. Maar dat betekent niet dat er niks gedaan kan worden. Het is simpelweg een stapje verder kijken, naar de volgende persoon. De mogelijkheden zijn tegenwoordig namelijk eindeloos en er zit bijna voor iedereen wel een oplossing bij.

Het zekere voor het onzekere

Wanneer je het idee hebt dat je gehoor achteruitgaat of is gegaan, kan je daarvoor contact opnemen met een audicien. Die meet op wat u wel en niet hoort en er kan vervolgens naar een oplossing gekeken worden. Een audicien is gespecialiseerd op het vlak van gehoortoestellen en audiologische materialen. De oplossingen kunnen vervolgens geëvalueerd worden en dan ben je meteen zeker of de oplossing helpt of dat er meer nodig is. Zeker op latere leeftijden kan dat rust geven en het leven makkelijker maken. Het liefst zijn we allemaal tot het einde zelfstandig toch? De oplossingen rond zintuigverminderingen kunnen daarbij een handje helpen.

Technologie van nu helpt

Want de technologie van nu ontwikkelt heel snel. En dat is maar goed ook want daardoor zijn er dingen op de markt zoals een gehoorapparaat. En niet alleen dat maar deze apparaten zijn tegenwoordig ook nog eens zo klein dat ze voor een ander amper waarneembaar zijn bij de gebruiker. Daarnaast filteren ze ruis en kan je de boel zachter of harder zetten, afhankelijk van de eigen behoefte. Idealer kan het niet gezien de situatie. Bekijk samen met een audicien de mogelijkheden en vind de audiologische oplossing die bij jou past.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén