gezondheidenpreventie.be

Samen blijven we gezond!

Nieuws

Aan de slag met je sanitair

Onder het sanitair valt alles in de natte ruimtes van het huis, waar persoonlijke verzorging centraal staat. Hierbij moet je dus denken aan alles in de badkamer en het toilet, zoals tegelwerk, badkamermeubels, leidingen en het toilet zelf. Wil je graag je badkamer en/of toilet aanpakken, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Met deze tips haal je het beste uit je sanitaire klussen. 

 

Bepaal je budget

Stel ten eerste een budget vast waar je binnen wilt blijven. Houd een slag om de arm voor extra onvoorziene kosten: deze komen helaas bij de meeste verbouwingen kijken. Je kunt zelfs een bepaald budget hanteren voor verschillende onderdelen, zoals het tegelwerk, de accessoires en meubels, en natuurlijk de arbeidskosten voor het aanleggen. Vooral op dit laatste punt verkijken mensen zich snel. Maak duidelijke afspraken met de aannemer, zodat de eindnota niet te ver afwijkt van de offerte. Kijk eventueel waar je zélf een handje bij kunt helpen, om kosten te besparen. Heb je je budget bepaald, dan kun je gelijk gaan kijken wat hier binnen mogelijk en niet mogelijk is. Streep zaken die niet binnen het (deel)budget passen simpelweg gelijk af. Heb je iets gezien dat niet binnen het budget past, kijk dan of er ruimte is voor onderhandelingen met de verkoper. Vaak kan er wel 10% van de prijs af als je het handig speelt. Ook kun je naar gelijkwaardige alternatieven zoeken die wél binnen jouw prijsklasse vallen. Er is tegenwoordig enorm veel keus op het gebied van sanitair, dus opties genoeg.

 

Maak het persoonlijk

Kies niet eenvoudigweg voor een standaard badkamer, maar kijk naar jouw smaak en jouw leefsituatie. Wil je de stijl van de badkamer afstemmen op die van de rest van het huis? Heb je altijd al een ligbad of een regendouche gewild? Hoeveel opbergruimte heb je nodig? En hoe praktisch is de badkamer of het toilet van jouw keuze in het onderhouden en schoonmaken? Het hebben van kinderen kan bijvoorbeeld invloed hebben op wat de beste keuze is op het gebied van jouw sanitair: in dat geval is een lager toilet en een verlaagde wastafel gunstig. Ook zal de douchevloer niet te glad mogen zijn. Denk ook aan de lange termijn: waar heb jij en je eventuele gezin het meeste baat bij nu, en in de toekomst?

Geef een reactie

Thema door Anders Norén