Nederlands | Français
Nieuwsbrief July 2010
Pijn en ontsteking

Een zwaar gevoel in de benen is één van de vroegste en meest voorkomende klachten.  Vaak horen daar nog andere problemen bij: gekriebel, ongemak, roodheid, gezwollen enkels, …

Spataders en kleine uitzettingen zijn de meest zichtbare tekenen maar het is niet aan te raden te wachten tot deze optreden om er iets aan te doen.  Als u niet goed weet wat u moet doen, aarzel dan niet om advies te vragen aan uw arts of apotheker. 

Een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Phlebology (1) toont aan dat aderproblemen vaak veroorzaakt worden door een onderliggende chronische ontsteking. Dat verklaart de evolutie naar ernstige complicaties zoals verzwering of trombose (vorming van bloedklonters in de aders, ook flebitis genoemd).

De resultaten van observaties hebben aangetoond dat de ontstekingstoestand bij aderaandoeningen vergelijkbaar is met die van andere ernstige chronische ziektes.  Ondanks het aanvankelijk goedaardige karakter (zware benen, opgezwollen voeten of enkels, zichtbare aders op de benen) gaat een aderaandoening vaak gepaard met een onderliggend ontstekingsmechanisme dat de evolutie naar ernstige complicaties kan verklaren.  Deze evolutie kan zeer lang duren.  Daarom is het belangrijk om snel op te sporen en aan preventie te doen, in het bijzonder bij risicopatiënten (langdurige immobiliteit, staand beroep, overgewicht, …).

(1) Labropoulos N, Leder DM, Kang SS, Mansour MA et al. Inflammation parallels severity of chronic venous insufficiency. Phlebology 2003, 18, 78-82.


Reacties

6 Responses to “Pijn en ontsteking”

04-08-2010 10:15 am by L.

Goeie morgen,
Ik heb dus dergelijke benen (en misschien zelfs al iets erger).
Ik ben ondertussen wel 24 weken zwanger.
Ik ben ermee naar de dermatoloog en gynaecoloog geweest en zij adviseren het dragen van steunkousen. Maar anders kan ik blijkbaar niets anders doen. Klopt dit?
Bedankt op voorhand voor jullie feed-back!
Mvg,
L.

04-08-2010 11:56 am by Van Dessel René

Hebben jullie ook een antwoord voor het “cauda equina syndroom” (afstervende zenuwen die ook gewollen onderbenen veroorzaken, slechte doorbloeding van de onderste adertjes enz…) en dit na operatie in de rug voor stenose en kyste tussen L4/L5.
Hiervoor draag ik ook steunkousen en neem ik corvaton, Lasix, Adalat en cardio aspirine + Cymbalta en Seroquel enz…
dank vooraf voor een reactie.
Mvg
RVD

04-08-2010 2:36 pm by Delanghe Wilfried

Goede middag,uw bericht over spataders verontrust mij ..ik ben 66 en heb al jaren zichtbare spataders op mijn benen maar heb daar geen last van . Ik sport elke dag, laat 3 x per jaar mijn bloed controleren en doe om de 15 maand een inspanningstest op de fiets ….en ben met pensioen !Hoe kan ik laten controleren of er onstekeingsmechanismen aanwezig zijn …en moet dat ??
Dank voor uw reactie .
W

08-08-2010 7:09 pm by isabel

Beste ,
ik had een gezwollen been , 2cm dikker als het andere , het deed niet zo heel veel pijn wel een stekend gevoel in de benen en pijn bij het stappen. ik werk met de nacht en dat is 10 u werken , dus 10 u op de benen staan.
ik krijg nu al paar dagen fraxiparine spuitjes in de buik. maar nu als ik nog lang rechtsta of zo voel ik dat nog en mijn kuit is nog iets dikker . hoe lang zou dit duren ? gaat dit snel voorbij ? Is dit eigenlijk iets om zorgen te maken ben nog maar 29 jaar

18-08-2010 10:53 am by karine

gezien u ons hierop wijst, zo het goed zijn
als u verder gaat en ons vertelt wat wij moeten doen
gewoon naar een dokter gaan is geen oplossing
maar praktisch , want alleen ons bang maken is geen medicijn

20-08-2010 4:20 pm by heyndrickx B

Ik heb al van jongaf slechte aders .
Heb al 7 x flebitis gehad en 1 zware trombose.
Ben al 2x geopereerd,maar dan komen er weer andere aders in de plaats en zo gaat het verder.
Uw leven lang.
Heb elke dag zware benen en gezwollen enkels tegen de avond.
Draag ook elke dag steunkousen en aan rechts been windel.
MVG b

Plaats een reactie

Archives
Behandeling van zware benen
Naast de specifieke behandeling van de complicaties van aderlijke insufficiëntie (voorbeeld : flebitis of aderzweer), zijn er heel wat behandelingen met medicamenten beschikbaar. Venotropen of flebotropen.

Lees de nieuwsbrief
Zichtbare klinische tekens


Lees de nieuwsbrief
Zware benen : complicaties
Zware benen of veneuze insufficiëntie wordt gezien als een evoluerende aandoening. In het begin zijn er vaak symptomen zonder dat er klinische tekens zijn.

Lees de nieuwsbrief
Pijn en ontsteking
Een zwaar gevoel in de benen is één van de vroegste en meest voorkomende klachten. Vaak horen daar nog andere problemen bij: gekriebel, ongemak, roodheid, gezwollen enkels, …

Lees de nieuwsbrief
Aderinsufficiëntie
In bepaalde omstandigheden zijn de aderkleppen die het terugstromen verhinderen niet langer goed dicht; de aders lijden daaronder en er beginnen storingen te ontstaan. Het is nuttig om goed op de hoogte te zijn van de factoren die verantwoordelijk zijn voor deze problemen: voor bepaalde beroepen moet men lang stil rechtstaan: strijksters, verpleegkundigen, hostesses, tandartsen, kappers, verkopers in winkels. Ze werken staand en wandelen weinig, daardoor kampen ze vaak met problemen met de bloedsomloop.

Lees de nieuwsbrief
De bloedsomloop
Zoals zoveel anderen klaagt u wel eens over uw benen. Of het nu gaat om een pijnlijk, zwaar gevoel, tintelingen, last, rode vlekken, gezwollen enkels, pijnscheuten … al deze vaak voorkomende problemen staan dikwijls in verband met een slechte bloedsomloop.

Lees de nieuwsbrief
Warm seizoen - lichte benen!
Badpak, korte jurk, korte broek... het seizoen om de benen te tonen is aangebroken. Liefst mooie en lichte benen. Toch hebben veel vrouwen in het warme seizoen last van zware en gezwollen benen.

Lees de nieuwsbrief
Al lid?  Login

Archieven

Vind hier de verschenen nieuwsbrieven van Gezondheid en Preventie

Apotheken

Vind apotheken in uw buurt en bezichtig hun contactgegevens
2010 – Gezondheid en Preventie - Kersbeeklaan 306 Brussel 1180 - T. +32(2)534.40.88 - F. +32(2)534.56.07 . CONTACT