Nederlands | Français
Nieuwsbrief April 2010
De bloedsomloop

Zoals zoveel anderen klaagt u wel eens over uw benen.
Of het nu gaat om een pijnlijk, zwaar gevoel, tintelingen, last, rode vlekken, gezwollen enkels, pijnscheuten 1/2 al deze vaak voorkomende problemen staan dikwijls in verband met een slechte bloedsomloop.

Het bloed, voortgepompt door het hart, stroomt door onze slagaders naar al onze organen om ze te irrigeren. Vandaaruit keert het via de aders terug naar het hart; dat is de terugkerende bloedstroom.  In de slagaders is het hart de voornaamste motor van de bloedsomloop.

Voor de aders ligt het anders.  Wanneer we rechtstaan, vertraagt de zwaartekracht immers de bloedstroom door de aders terug naar het hart.  De voetzool bevat veel aders.  Ze lijken wat op een spons en vormen een reservoir van ongeveer 30 cm³. Wanneer de voet op de grond steunt, wordt het bloed naar de beenaders gestuwd. Dat helpt bij de terugtocht naar boven.  Daarbij helpen ook de spieren van de kuit mee, een “echte spierpomp die het bloed terugbrengt naar het hart”. Daarom is wandelen zo goed voor de bloedsomloop en kan stilzitten zo’n nefaste gevolgen hebben.

De aders in onze benen zijn verdeeld over twee netwerken:

  1. een netwerk diep gelegen aders die verborgen zitten binnen de spieren,
  2. een netwerk oppervlakkige aders die soms zichtbaar zijn onder de huid in de vorm van blauwachtige lijnen.

Deze twee netwerken communiceren uitgebreid onderling via talrijke kruispunten.  Opdat het bloed niet onder de invloed van de zwaartekracht zou terugstromen wanneer we recht op staan, is het hele aderstelsel in de benen voorzien van een uitgekiend systeem van kleppen die het terugstromen verhinderen.

Reacties

One Response to “De bloedsomloop”

23-05-2010 10:15 pm by mevr. T.Petter

Ook ik heb last van pijnlijke benen, stekende, en vermoeide benen en voeten.
U schrijft wel dat het aan de bloedsomloop ligt. Maar wat kan ik er aandoen om dit te verbeteren.

Plaats een reactie

Archives
Behandeling van zware benen
Naast de specifieke behandeling van de complicaties van aderlijke insufficiëntie (voorbeeld : flebitis of aderzweer), zijn er heel wat behandelingen met medicamenten beschikbaar. Venotropen of flebotropen.

Lees de nieuwsbrief
Zichtbare klinische tekens


Lees de nieuwsbrief
Zware benen : complicaties
Zware benen of veneuze insufficiëntie wordt gezien als een evoluerende aandoening. In het begin zijn er vaak symptomen zonder dat er klinische tekens zijn.

Lees de nieuwsbrief
Pijn en ontsteking
Een zwaar gevoel in de benen is één van de vroegste en meest voorkomende klachten. Vaak horen daar nog andere problemen bij: gekriebel, ongemak, roodheid, gezwollen enkels, …

Lees de nieuwsbrief
Aderinsufficiëntie
In bepaalde omstandigheden zijn de aderkleppen die het terugstromen verhinderen niet langer goed dicht; de aders lijden daaronder en er beginnen storingen te ontstaan. Het is nuttig om goed op de hoogte te zijn van de factoren die verantwoordelijk zijn voor deze problemen: voor bepaalde beroepen moet men lang stil rechtstaan: strijksters, verpleegkundigen, hostesses, tandartsen, kappers, verkopers in winkels. Ze werken staand en wandelen weinig, daardoor kampen ze vaak met problemen met de bloedsomloop.

Lees de nieuwsbrief
De bloedsomloop
Zoals zoveel anderen klaagt u wel eens over uw benen. Of het nu gaat om een pijnlijk, zwaar gevoel, tintelingen, last, rode vlekken, gezwollen enkels, pijnscheuten … al deze vaak voorkomende problemen staan dikwijls in verband met een slechte bloedsomloop.

Lees de nieuwsbrief
Warm seizoen - lichte benen!
Badpak, korte jurk, korte broek... het seizoen om de benen te tonen is aangebroken. Liefst mooie en lichte benen. Toch hebben veel vrouwen in het warme seizoen last van zware en gezwollen benen.

Lees de nieuwsbrief
Al lid?  Login

Archieven

Vind hier de verschenen nieuwsbrieven van Gezondheid en Preventie

Apotheken

Vind apotheken in uw buurt en bezichtig hun contactgegevens
2010 – Gezondheid en Preventie - Kersbeeklaan 306 Brussel 1180 - T. +32(2)534.40.88 - F. +32(2)534.56.07 . CONTACT